Първата открита процедура по Плана за възстановяване и устойчивост вече е в

...
Първата открита процедура по Плана за възстановяване и устойчивост вече е в
Коментари Харесай

Ще наддават ли световните производители на влакове за доставки у нас?

Първата открита процедура по Плана за възобновяване и устойчивост вече е в ход. Тя е обвързвана с обновяването на железопътния състав на Българските държавни железници (БДЖ).

За тях са заделени към 1 милиард лв. от проекта плюс още 700 млн. лева съфинансиране на плановете от страна на страната, както и за поддръжката на влаковете и локомотивите през идващите 15 години.



Европейска комисия утвърди проекта на България през април. Началото на осъществяването му беше обещано от Министерството на транспорта с открити пазарни съвещания за закупуване и поддръжка на нови влакове, локомотиви и бордово съоръжение. Така за първи път ведомството даде поръчка, че търговете ще се случват по нов метод, пред очите на всички и няма да има скрито-покрито. Досега пазарните съвещания не бяха обществено обявявани, а претендентите, с които държавното управление води договаряния, не се знаеха.

Другата оригиналност е, че тези пазарни съвещания ще са основата за изработването на тръжните условия в процедурата. Така се цели да се елиминират обвиненията, че условията и спецификациите се вършат по кройката на избран претендент.

Освен това за присъединяване са поканени всички огромни производители на влакове и локомотиви. Интригата е дали те ще се включат в откритата процедура предвид на обстоятелството, че за някои от тях поръчките не са огромни на фона на милиардните им контракти с други железници.

Един от поканените претенденти -  " Алстом ", да вземем за пример, наскоро подписа контракт за близо  2.5 милиарда евро  за доставка на 130 районни влака на югозападната немска провинция Баден-Вюртенберг и тяхната поддръжка в продължение на 30 години.

У нас румънското поделение на " Алстом " към този момент не се оправя с ремонта на мотрисните влакове. През декември 2019 година " БДЖ Пътнически транспорти " и " Алстом " подписаха 5-годишен контракт за ремонт и поддръжка на 46 електрически и дизелови мотриси " Сименс " за близо 137 млн. лева До момента обаче към момента не е изработен нито един главен ремонт, а казусът стигна до прокуратурата. До момента от " Алстом " публично не са коментирали този случай.



" Сименс " също са поканени за присъединяване в процедурата за доставката на влакове за БДЖ. За разлика от френската " Алстом ", немската компания предварително извърши поръчката с доставката на 15 нови " умни " локомотива на стойност 100 млн. лева за потребностите българските железници.

Сред другите поканени претенденти е " Бомбардие ". През септември 2020 година компанията откри офис в София и разгласи проекти да навлезе съществено на българския пазар. Реално обаче това не се случи. През последните години канадската компания имаше съществени финансови проблеми.

Общо 15 са поканените компании за доставка и поддържане на 7 броя двуетажни и 35 броя едноетажни електрически мотрисни влака, както и на 20 броя пуш-пул влакови състава. Сред тях са още японската " Хитачи Рейл " и южнокорейската " Хюндай Ротем ".

Поканените производители :
ABB Alstom SA Bombardier Transportation CAF FPS Poznan Fabryka Pojazdow Szynowysh Hitachi Rail Hyndai Rotem Koncar Electric vihecles Inc. Newag SA PESA Bydgoszsz Siemens Mobility Stadler Rail Skoda Transportation Talgo ZOS Vrutky
Източник: Министерство на превоза и известията

Те би трябвало да внесат своите оферти до 16 юни с подаване на индикативно предложение. В него претендентите могат да приложат документи по лична преценка, като брошури, каталози, албуми, механически проспекти, документи и други. Част от офертата може да бъде конфеденциална, поради съществуването на комерсиална загадка.

Индикативната цена обаче не може да бъде загадка, защото оферираната цена в публичната поръчка ще бъде част от комплексната оценка на участниците, показват от транспортното министерство.

Всички оферти в пазарното изследване ще бъдат оповестени в профила на купувача в регистъра на публичните поръчки, в това число и ценовите оферти, дават обещание от министерството на Николай Събев.

Плановете са до края на годината да бъде оповестена самата социална поръчка, а до края на март 2023 година да има и определен реализатор. Така първите влакове и локомотиви ще могат да дойдат у нас през лятото на 2024 година, а до края на 2026 година ще бъдат доставени всички машини, каквито са условията по проекта.

Това с което тези поръчки могат да заинтригуват участниците е, че те ще имат ангажимент да поддържат мотрисните и интерсити влаковете през идващите 15 години, като заделеният запас за това е към 200 млн. лева за всяка от позициите.

Двуетажни влакове по направлението София-Перник-Радомир

Проектният фиш за доставката на 7-те броя двуетажни и 35-те броя едноетажни електрически мотрисни влака е с планирана стойност от 532.5 млн. лева От тях 372.6 млн. лева идват от Плана за възобновяване и резистентност, а останалите ще са съфинансиране от страната. Отделно цялостното сервизно обслужване на закупените мотрисни влакове ще коства 200 млн. лева



Планира се те да бъдат употребявани за обслужването на най-натоварените близки посоки край София и Пловдив.

Най-натовареното направление София - Перник - Радомир ще се обслужва от 7-те нови двуетажни и 4-нови едноетажни мотрисни влака, е заложено в проекта. Другите посоки са София - Лакатник, Драгоман - Елин Пелин, Банкя - Елин Пелин, Карлово - Пловдив - Асеновград, Пазарджик - Димитровград и Пловдив - Белозем.

Влаковете ще могат да се движат с оптималната скорост до 160 км/ч.

Интерсити влакове за 467 млн. лева

Проектният фиш за доставката на 20 броя бързи влака (InterCity) е с планирана стойност от 467.5 млн. лева От тях 271.5 млн. лева идват от Плана за възобновяване и резистентност, а останалите ще са съфинансиране от страната. Отделно цялостното сервизно обслужване на закупените мотрисни влака ще коства 215 млн. лева през идващите 15 години.

Заложено е да бъдат купени едноетажни оперативно съвместими електрически push-pull влакове, които ще са оборудвани с ERTMS (система за ръководство и контрол). Push-pull съставите ще бъдат от 1 локомотив и 5-вагонен състав, включващ 4 вагона и един команден вагон, като минималното количество места на един състав е 300 пасажери.



Направленията, по които ще се движат новите бързи влакове/ Mediapool.bg

Те ще се движат по 14 съществени маршрута в страната и ще могат да развиват оптималната скорост от 200 км/ч. Целта е възстановяване на обслужването на пасажерите. Основните посоки са София - Свиленград, София - Горна Оряховица - Варна, София- Бургас през Карлово, София - Русе, Русе - Димитровград - Пловдив, София - Благоевград и София - Видин.

Маневрени локомотиви, които ще се ръководят отдалечено

Другата поръчка е за доставка и поддръжка на 18 броя електрически батерийни маневрени локомотиви. За тях са заложени 21.8 млн. лева, като средствата се обезпечават напълно от Плана за възобновяване и развиване.

Новите локомотиви ще заменят старите дизелови маневрени локомотиви, с които се прави маневрената активност сега. По този метод ще бъдат лимитирани нездравословните излъчвания в региона на депата.



Съществен принос ще има дигитализацията при осъществяването на маневрената работа, тъй като локомотивите ще могат да се ръководят отдалечено. Цялата информация по осъществяването на маневрата ще бъде цифровизирана посредством записване в бордовото устройство на локомотива на данните от свършената работа.

Старите локомотиви серии 52 и 55, с които се правят маневрите сега, са над 50 годишни и към този момент даже не могат да се ремонтират, настояват от БДЖ.

Депата, в които ще бъдат доставени електрическите маневрени локомотиви са София (8 бр.),- Пловдив (3 бр.), Горна Оряховица (3 бр.), Варна (2 бр.) и Мездра (2 бр.).

За присъединяване в откритата процедура са поканени четири компании. Това са:
Bemo Rail Clayton Equipment Express Service Unilok
Бордово съоръжение

Последната поръчка е обвързвана с доставка и поддръжка на минимум 108 комплекта ETCS бордово съоръжение за железопътен тягов преносим състав. По нея предложения са изпратени до 9 компании. Това са:
ABB Alstom SA AZD Praha CAF Elettromeccanica CM Hitachi Rail MER MEC S.p.A. Siemens Mobility Thales
ETCS е част от европейската система за ръководство на влаковете  ERTMS,  създадена от Агенцията за железопътен превоз на Европейския съюз. Тя може да се конфигурира както като допълнение (или резерва) на съществуващата система за сигнализация, по този начин и като единствена система за нова инфраструктура, употребяваща радиовръзка.

За да може системата ERTMS да работи е належащо и трасето, и преносимият състав да са оборудвани със съответните устройства. Релсовото и бордовото съоръжение споделят, което разрешава непрестанен надзор на оптималната скорост, позволена при работа, и дава на машиниста цялата информация, нужна за работа със сигнализацията в кабината.

Двете съществени елементи на ERTMS са Европейската система за ръководство на влаковете (ETCS), ситуирана на релсите под формата на бализа, и Глобалната система за мобилни връзки на железопътния превоз (GSM-R) - радиосистема, осигуряваща гласова връзка и продан на данни сред релсовия път и влака.

Дали този упорит проект, който би трябвало да се случи в извънредно къси периоди, ще бъде осъществен следва да забележим. Вътрешните опасности са свързани с обжалването на публичните поръчки, което е непроменяемо, в случай че съдим от досегашната процедура, както и остарялата инфраструктура, която за жалост все още не може да понесе " влакове стрели ". Глобалните са свързани с нарушените вериги на доставки, от една страна, и войната в Украйна, от друга.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР